WordPress och widgetar

Om man har utvecklat hemsidor tidigare så känner man säkert till webbplattformen WordPress. Mycket är känt kring WordPress; hur det fungerar, vad som krävs för att sätta upp plattformen — dock så finns det få saker inom WordPress som är lika viktiga som dessa tre punkter (Vi kommer att diskutera en av de i detta inlägg):

  • Teman
  • Tillägg
  • Widgetar

Vad är en widget?

När man pratar om WordPress och en widget så menar man tilläggsmoduler som man kan lägga till i hemsidans sidofält, eller andra platser på hemsidan, som t ex Footern, Headern, till och med navigeringsfältet.

Widgetar är oerhört viktiga. Varför? Inte minst på grund av att de är så smidiga att använda sig utav, och om man vet hur widgetar fungerar till fullo så är möjligheterna obegränsade.

Ta exemplet att man kanske vill skriva en artikel om kryptovalutor. Detta kan man göra med ett blogginlägg rakt upp och ner. Hade dock inte blogginlägget blivit ändlöst mycket rikare om man hade en widget bredvid inlägget som visade priserna på alla kryptovalutorna rakt upp och ner? Valuta24 har ett sådant exempel. På höger sida av deras kryptovaluta sektion så kan man se priserna på samtliga kryptovalutor utan att behöva leta allt för mycket.

Detta må kanske låta oerhört nischat med just detta exempel. Men detta är bara ett exempel. Det finns många andra sätt man kan använda sig utav widgetar.

En annan variant är att man kan lägga till ett sökfält i sidofältet på sin hemsida. Med detta sidofält kan användaren sedan snabbt ha tillgång till sökfältet, och väldigt smidigt kunna söka igenom hela sidan utan att behöva leta allt för mycket.

Widgetar läggs som sagt inte bara till i sidofälten utan de kan även användas i själva innehållet, i Footern (Copyright widget eller andra typer av widgetar), eller i Headern (Visa de senaste nyheterna i rullande text högst upp på sidan). Som sagt, man kan göra mycket med widgetar. De anpassar sidan och gör den mycket unik. Två sidor som använder samma tema kan se helt olika ut beroende på vilka widgetar de valt att använda på sina respektive sidor.

Hur utvecklar man en widget?

Widgetar skrivs som allt annat i WordPress i kodspråket PHP. För att utveckla en widget måste man först bekanta sig med just PHP. Därefter är det väldigt enkelt. När PHP är bemästrat så kodar man bara de funktionerna man vill att widgeten ska utföra, paketerar filerna och laddar upp de i sin hemsidas målmapp. Därefter ser man till så att WordPress känner av widgetarna — detta antingen via hemsidans databas, eller via koden direkt. Därefter så fungerar de precis som vilka andra widgetar som helst. Du går helt enkelt in på Anpassa — Widgetar — och så lägger du till din nya widget någonstans på din sida. Väldigt enkelt!

Vad är några populära widgetar?

De populäraste widgetarna idag är standard och kommer direkt med WordPress installationen. Dessa är b la ”Bloggens senaste inlägg”, eller som tidigare nämnts ”Sökfältet”, eller ett Arkiv som visar alla inläggen som lagts upp på din blogg sorterade i datumordning.

Därefter finns det som sagt många widgetar som följer med plugins man installerar. Om du som sagt har skrivit ett inlägg om kryptovalutor kan det vara kul att visa Bitcoins pris i inlägget utan att behöva uppdatera denna manuellt varje timma. Eller om ett inlägg om den senaste fotbollsmatchen skrivs så kanske man vill ha en widget som visar fotbollsresultatet i realtid, och efter att matchen är slut visa slutresultatet, utan att man själv behöver uppdatera detta med varje inlägg man själv skriver.

Widgetar är som sagt väldigt användbara och det är värt att bekanta sig med dem om man jobbar i en WordPress miljö.

Publicerat i Info: