Idéer för den som vill starta en online webbutik

När det kommer till skapandet av webbutiker på nätet idag finns få regler. Fantasin kan tillåtas flöda i och med de få begränsningarna som idag finns.

Tidigare var man antingen begränsad till en plattform som kunde göra webbshoppen riktigt bra — till exempel WooCommerce eller dylika plattformar. Nuförtiden är utbudet vad gäller webbshoppar riktigt enormt och man har flera olika alternativ att välja mellan. Shopify är en. WooCommerce, som tidigare nämnts, är en annan. Många alternativ finns idag och alla är de nästan minst lika anpassningsbara. Det mesta beror idag på vad man är ute efter att göra med sin webbshop. Vill du komma igång väldigt snabbt? Vill du ha full kontroll över din webbshop (vilket innebär att du även kan ändra koden och dylikt om så önskas?). Det är sådana tankeställare man ställer sig idag och inte de frågorna man ställde sig förut som ”Vilken plattform kan ens bygga en webbshop?”. Idag handlar det inte om vilken plattform som kan bygga en webbshop, utan vilken som kan bygga den webbshop just du vill bygga.

Hur man väljer rätt plattform för sin webbshop

Som tidigare nämnts så bör man ställa sig några frågor innan man börjar leta efter en plattform för att utveckla sin webbshop på. Några av dessa frågor kan vara:

  • Vilken typ av webbshop vill jag utveckla?
  • Vad ska jag sälja?
  • Vill jag kunna anpassa hela webbshoppen från grunden eller är jag nöjd med färdigbyggda mallar?
  • Hur snabbt vill jag komma igång med min webbshop?

Frågorna kan kännas som standard, men de gör allt när det kommer till valet av plattform — för varför välja en plattform som utför det arbete man söker sämre?

Om man vill komma igång snabbt så är nog Shopify det bästa alternativet. Som exempel kan vi ponera att du stött på en produkt du vill börja sälja, och det på nätet. Det smidigaste sättet, förutsatt att du vet att du inte kommer behöva anpassa koden eller dylikt i din nystartade webbshop, är att helt enkelt registrera ett konto hos Shopify, fyll i dina uppgifter, prenumerera på det paket du tror hade räckt för just din webbshop och därefter är du klar! Det tar inte mer än några timmar. Nu är det bara att ladda upp din webbshop med en massa produkter och så är du igång på bara några timmars arbete.

WordPress

WordPress är ett annat alternativ. Som även nämnts i det här inlägget tidigare så är WordPress nog det mest anpassningsbara utvecklarplattformen marknaden har att erbjuda idag. Det spelar ingen roll om det är en enkel blogg du vill starta eller en oerhört avancerad webbutik. Du kan i princip åstadkomma allt med WordPress då plattformen är så anpassningsbar. Du har tillgång till källkoden, tillägg, teman och allt möjligt. Det är inte bara enkelt att arbeta i WordPress utan även ändlöst. Du kan åstadkomma som sagt vad som helst.

Ta till exempel tanken att du vill öppna en webbutik för att sälja organisk och naturlig hampaolja. Med Shopify hade du helt enkelt kunnat komma igång med några timmars arbete. Med WordPress hade det varit lite svårare. Först och främst behöver du ett webbhotell. Loopia/Miss Hosting eller dylika webbhotell räcker här. Därefter behöver du installera WordPress. De flesta webbhotellen har inbyggda funktioner för att göra detta med ett knapptryck. När detta är klart dock behöver du nu logga in på din WordPress-sida, och inuti sidan därefter installera det tema du vill ha samt tillägget ”WooCommerce”, som tidigare nämnts i det här inlägget. När tillägget WooCommerce är installerat så ställer du in det och därefter är det bara att tuta och köra.

Det är relativt enkelt att komma igång även med WordPress. Jämfört med att bygga en webbutik från grunden så är det oerhört enkelt med både Shopify och WordPress. Båda plattformarna fyller bara olika funktioner helt enkelt — men utefter det du vill få ut ur din webbutik så funkar båda plattformarna minst lika bra.