Webben 2019

Det är idag år 2019 och många saker i vår vardag har utvecklats med tiden. Webb och internet är två av de sakerna som är under ständig utveckling. Idag skulle vi kunna förvänta oss mer av webben än vad vi gjorde då det var nytt. I denna text kommer du kunna läsa om det och vad vi eventuellt kan förvänta oss i framtiden. Internet skapades år 1969 medan the World Wide Web skapades redan 1991. Webben och internet gjorde att allt blev digitaliserat istället.

Telefonkatalogen och Eniro

Om du ville hitta ett telefonnummer eller en person innan, fick du använda dig av telefonkatalogen men med hjälp av webben kunde du nu hitta personen digitalt istället. Detta gick dock inte över en natt utan det tog lång tid att utveckla och alla hade inte heller en dator i sitt hem. Därför fanns telefonkatalogen kvar i många år innan den tillslut avskaffades. Den främsta förväntningen människorna kan ha haft på början av 2000-talet var att internet och webben skulle fungera för dem, för detta var inte en självklarhet.

Modemet och trådlöst internet

Ifall ditt internet inte fungerar så kan du inte komma ut på webben och söka efter det som du vill. Internet var sämre i början och du behövde också koppla upp dig till telefonnätet genom modem. Detta gjorde att inget kunde ringa från eller till din telefon under den tid som du använde internet. Utvecklingen har gjort att vi idag har trådlöst internet och kan komma åt webben var vi än är i världen. Om du till exempel ska åka till Kroatien så kommer du att kunna få tillgång till internet och kunna söka på webben. Antingen i det hus som du hyr, eller genom telefonen.

Saker att förvänta sig av webben 2019

Vi är nu inne på år 2019 och då skulle vi kunna tänka oss att vi har en del att förvänta av webben. För det första ska vi kunna förvänta oss att det ska fungera att användas, även när du inte har internet. Kanske skulle du kunna ha både 4G och till och med 5G på datorn, som du har på mobilen. Vi bör också fundera på vad internet har gjort för oss och vad vi vill att det ska göra för oss i framtiden. Nätet har förenklat många saker för oss och kanske vill vi ha det ännu enklare i framtiden, att söka efter information förväntas att gå snabbare än vad det gör nu.

På webben kan du idag vara ute på sociala medier och se på filmer och videor. Något som är vanligt idag är näthat och mobbning på nätet. Många människor vill att detta ska bli svårare i framtiden. Det bör finnas något slags skydd mot denna typ av handling på internet. Du ska inte kunna vara lika anonym på nätet som du är idag. Det ska kunna gå att hitta dessa personer och straffa dem snabbare. Alla ska kunna respektera varandra på nätet och personkapningar ska kunna bli svårare. När du använder webben så inte andra kunna ta över det och hitta alla dina personuppgifter.