Vad kostar det att bygga en bra jämförelsesajt inom ekonomi?

Frågan som lyder är en fråga de flesta som önskar starta en hemsida oftast ställer sig: “Vad kostar det att bygga en hemsida?”. Frågan är inte så enkel att svara på då svaret skiljer sig från hemsida till hemsida. Vissa hemsidor är lite enklare och således billigare att bygga medan andra kanske kräver lite mer arbete och kan på så vis sluta med en mycket högre prislapp. Den här hemsidan: https://finanso.se är ett bra exempel på en hemsida som lyckats med sin jämförelsetjänst — dock är det bra att känna till att olika jämförelsetjänster har byggt sina jämförelsemotorer på olika sätt. Vissa kommer i bloggformat medan andra kommer på lite mer avancerade vis — som exempelvis Pricerunner som byggt en söktjänst på deras sajt. En sådan jämförelsemotor är lite svårare att bygga jämfört med en enklare variant. I detta inlägg går vi igenom två typer av jämförelsetjänster som man kan bygga och uppskatta prisnivån på de olika tjänsterna.

Jämföra produkter i bloggformat

När man talar om jämförelsetjänster så behöver det inte alltid betyda en jämförelsemotor som användare kan använda sig utav för att automatiskt jämföra priser, utan bloggar och dylika hemsidor är minst lika bra, och oftast att föredra när det kommer till jämförelsetjänster på nätet idag. Om man till exempel är ute efter att köpa en ny bil, men inte vet vilken bil marknaden har att erbjuda, så går man inte till Prisjakt eller Pricerunner. Man går inte heller till Blocket för att jämföra priser. Det absolut första man gör är att googla efter den bil man tror hade passat en själv. De sökresultat man då går igenom är bloggar som jämför olika bilar och skriver recensioner med fördelar samt nackdelar om varje bil. Det är här man börjar sitt köp av en ny bil. Det är först senare som man därefter börjar jämföra priserna och dylikt.

Att bygga en sådan blogg är oerhört enkelt och kostnaden är nästan endast för webbhotellet man behöver införskaffa för att bygga själva hemsidan. Hemsidan kan därefter byggas väldigt enkelt med en webbplattform som WordPress, helt kostnadsfritt. Bloggen kostar inget att underhålla utan man kan underhålla den själv och blogga själv från dator som mobiltelefon. En blogg är det billigaste alternativet och för den som önskar bygga en sida för att recensera produkter så är bloggen det absolut bästa alternativet att använda sig utav.

Bygga en jämförelsemotor som användaren använder

Att bygga en jämförelsemotor som den man kan hitta på Pricerunner är en lite större uppgift då man här inte kan använda sig utav en plattform som har allting redan gjort åt en. Här behöver man istället bygga en tjänst från scratch, och behöver således anlita utvecklare och designers, med mera, för att bygga själva tjänsten som kunden kommer att använda när de jämför produkterna.

Därefter behöver man underhålla hemsidan med alla produkter och uppdatera priserna vilket är väldigt tidskrävande och kan kräva att man anställer någon på fulltid som underhåller just den delen. Således är denna typ av jämförelsetjänst mycket dyrare än den ovanstående.

Att uppskatta ett exakt pris är svårt då det finns många typer utav utvecklare och man kan hitta billiga som dyra. Sedan spelar det roll hur avancerad man vill att ens sida ska vara — hur fin designen ska vara — hur många funktioner man behöver, med mera.

Det bästa man kan göra är att ta kontakt med ett företag som bygger hemsidor och planera med dem. De vet bäst vad som behövs och man kan således berätta exakt vad man behöver och hur man vill ha allting så kan de därefter vägleda en och ge en ett prisförslag som man därefter kan ha i åtanke.